وجود کارهای قدیمی معدنی در کانسارهای شناخته شده، انسان را در مورد نحوه پیجویی و اکتشاف و استخراج سنگ معدن طلا و نهایتا استحصال طلای فلزی از سنگ معدن به تفکر وا میدارد، زیرا با دقت در کانسار طلا، که کارهای قدیمی درآن انجام گرفته است این نتیجه حاصل می شود که پیشینیان، زمین شناسان و معدنکاران بسیار خوبی بوده اند . زیرا با توجه به عیار کم ماده معدنی و پراکنده بودن آن ، طلا با چشم غیرمسلح قابل رؤیت نبوده و تنها از روی علائم و نشانه های زمین شناسی و تکتونیکی ( زونهای آلتره ، گسلهای حاوی مواد معدنی پرعیار ) می بایست پی به وجود معدن برد . معهذا آنان این محلها را شناسایی و با توجه به وسائل بسیار ابتدایی معدن کاری ، که در اختیار داشته اند ، اقدام به استخراج ماده معدنی کرده و حتی الامکان سعی کرده اند که باطله برداری را به صورت حداقل انجام دهند، سپس سنگ معدنی استخراج شده را با وسائل بسیار ساده برای جداسازی طلا از سنگ معدن ، پودر و نرم میکردند. وجود سربارههای حاصل از ذوب در اکثر چنین معادنی گویای آن است که بیشتر عملیات ذوب و تهیه شمش طلا را هم ، در همان محیطهای معدنی انجام می داده اند.
بهترین مثال در مورد عملیات بالا وجود آثار کارهای قدیمی در معادن طلای موته اصفهان است . در معادن موته عمل تمرکز و تجمع ( کنسانتره شدن ) طلا و ایجاد معادن اقتصادی طلا در داخل شکافهای گسله ایجاد شده در سنگهای دگرگونی بسیار قدیم ( پره کامبرین ) صورت گرفته و گسترش طولی ، عرضی و عمقی این معادن متناسب با گسترش گسلهای مذکور در همین ابعاد است لذا برای پیجویی و اکتشاف معادن این منطقه، نخست لازم است مناطق گسله را شناسایی کرد و در مواردی که بخشی از گسله در مناطق پوشیده قرار دارند تشخیص وجود آنان از طریق شناخت زونها آلتره ( فرسوده ، دگرسان ) میسر است . در این معادن با کمی دقت مشاهده می شود که کلیه کارهای قدیمی در مناطق دگرسان و بر روی گسلهای حاوی مواد معدنی پرعیار قرار دارد . آنان با وسائل ساده کنده کاری، سنگهای معدنی خرد شده با عیار بالای طلا را که داخل شکاف گسلها را پر کرده اند ، استخراج کرده، و تا جایی که فاصله دو دیواره گسل اجازه ورود یک انسان را به سختی می داده به صورت حفره روباه خالی کرده اند.
در داخل همین کارهای قدیمی چند عدد خم گلی پیدا شده که احتمالا برای ذخیره آب کارگران استفاده میشده است ، همچنین تعدادی آسیاب دستی که عبارت از دو تخته سنگ سخت می باشد و در وسط آن سوراخی جهت قراردادن تکه ای چوب تعبیه شده است ، به نحوی که دو تخته سنگ بتوانند بر روی هم ساییده شده و خرده سنگهای معدنی حاوی طلا را نرم و تبدیل به پودر کنند . در یکی از تخته سنگها که احتمالا تکه بالایی بوده و متحرک عمل می کرده ، سوراخهای دیگری در کناره ها تعبیه شده که در یکی از این سوراخها تکه چوبی به عنوان دسته قرار می گرفته و کارگر با گرفتن این تکه چوب ، قطعه سنگ بالایی آسیاب را بر روی قطعه سنگ پایینی حرکت چرخشی می داده ، و از سوراخ دیگر برای ریختن خرده سنگ در آسیاب استفاده می شده است . سنگهای آسیاب مذکور از نوع سنگ گرانیت است که در منطقه ، گسترش قابل ملاحظه ای دارند و در مقایسه با سایر سنگهای منطقه سخت ترند .
۱٫روشهای فرایند تولید طلا کدامند ؟
.۳روش های تولید طلا با توجه به مشکلات تولید و با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی دارای چه درجه اهمیتی می باشند ؟
۴٫چگونه می توان با استفاده از تکنیک تاپسیس فازی بهترین فرایند تولید طلا را انتخاب نمود ؟