اطّلاعات به مفهومی که در طول علم (آگاهی) و علم تجربی (دانش) به کار می رود، می پردازد. برای دیگر کاربردها اطلاعات (ابهامزدایی) را ببینید. اطّلاعات یا آگاهی در کوتاه ترین تعریف، “دادههای پردازش شده” است. داده ها مواد خام بالقوه معنی داری هستند که ما آن ها را در راستای شناختن و فهمیدن و حتی تفسیر چیزها، کالاها، رویدادها یا هرگونه هستی ای که در جهان واقعیت و یا دنیای خیال یافت می شوند، به واسطه روش های پژوهشی، ابزارهای شناختی مانند دستگاه زبان، احساسات پنچ گانه، ذهن و مغز و حتی تجربه خود به دست می آوریم. اطلاعات، آگاهی های به دست آمده از عنصرها و رویدادهای جهان هستی است. به زبان محدود تکنیکی، مجموعه ای از نمادهای زبانی معنی دار و پیوسته درباره موجودات است (صدقی خوراسگانی، ۱۳۹۰).
اطلاعات در زبان انگلیسی از نظمی ساختاری و ذاتی خبر می دهد. از منظر فلسفه، اطّلاعات مفهومی چندشکلی[۱] و چندمعنایی[۲] است. اما درباره مفهوم اطلاعات و ارتباطات تاکنون تعریفی دقیق و رسمی ارائه نشده است. متخصصان حوزههای مختلف اغلب کوشیدهاند جلوهها و ویژگی های این پدیدهها را تا آنجا که به حوزههای تخصصی آنها مربوط میشود، تعیین کنند. از این رو صاحبنظران این پدیدهها را در قلمروهای ریاضیات، زبانشناسی، اقتصاد، روانشناسی، ارتباطات و… مطالعه و تحلیل کرده و ویژگی های متفاوتی برای آنها برشمردهاند. بسیاری، اطلاعات را گاه به پدیدههای نسبتاً آشنای دیگری تشبیه کردهاند که بارزترین آنها تشبیه اطلاعات به «ماده» و «انرژی» است. به همین دلیل «اطلاعات» را به جای اصطلاح «انرژی» دانستهاند. با توجه به واژهنامههای انگلیسی و ریشه لغوی «اطلاع» در زبان فرانسه و لاتین، به تحول واژه اطلاع یا خبر اشاره میشود.
بیتردید، پژوهش های فراوانی درباره مفهوم اطلاعات صورت گرفته، امّا تعریفی جامع و مانع که مورد قبول متخصصان رشتههای مختلف علوم باشد، تاکنون ارائه نشده است (سایت ویکی پدیا[۳]).
پردازش اطلاعات محرمانه و فعالیتهای گسترده سرمایهگذاران همیشه تعیینکننده مهم عرضه و تقاضا برای اطلاعات در یک اقتصاد بوده است (ورس چیا[۴]، به نقل از بوشمن و همکاران، ۲۰۰۱).
برحسب روشی که اطلاعات محرمانه به دیگران منتقل میشود، میتوان سه سیستم اطلاعاتی در نظر گرفت. اولین سیستم اطلاعاتی عبارت از کسب اطلاعات محرمانه و انتقال مستقیم آن به دیگران توسط تحلیلگران مالی است؛ تحلیل گران مالی در پردازش و تفسیر اطلاعات اضافی دیگری که از طریق گفتگو با مدیران، تهیهکنندگان، مشتریان و… یک شرکت بهدست میآید متخصص میباشند. همه این فعالیتها، کسب اطلاعات محرمانه محسوب میشود (همان منبع).
به واسطه این فعالیتها مجموعه اطلاعات عملکرد و دورنمای یک شرکت از طریق گزارشات تحلیلگر و توصیههای سهام فراهم میشود هر چقدر تعداد تحلیلگران پیگیر یک شرکت بیشتر باشد، اطلاعات کسبشده معتبرتر است (چانگ[۵] و همکاران، ۲۰۰۰).
در سیستم اطلاعاتی دیگر، عبارتند از جمعآوری اطلاعات داخلی، پردازش و فعالیتهای معاملاتی دارندگان اطلاعات محرمانه[۶] خودیها و سرمایهگذاران نهادی نسبتاً خبره. اگرچه معمولاً کلیه اطلاعات بهدست آمده و پردازششده توسط خودیها و سرمایهگذاران نهادی برای عموم گزارش نمیشود، به واسطه تصمیمات خرید و فروش آنها، ارزش محرمانه اطلاعات در قیمت سهام جمع میشود و اطلاعات خاص شرکت بهوسیله قیمت سهام به عموم انتقال مییابد. در اینجا شفافیت شرکت با فعالیتهای سرمایهگذاران نهادی رابطه مستقیم و با فعالیتهای دارندگان اطلاعات محرمانه ارتباط عکس دارد. منع قانونی داد و ستد متکی به اطلاعات نهائی به شفافیت بیشتر منتهی میشود (بهاتاچاریا[۷] و همکاران به نقل از بوشمن و همکاران، ۲۰۰۱).
[۱] polymorphic
[۲] polysemantic
[۳] www.en.wikipedia.org
[۴] Worth Chia
[۵] Chang
[۶] Insider
[۷] Bhattacharya
با توجه به اینکه هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر تبادل اطلاعات و تورش های رفتاری در توضیح رفتار توده ای می باشد. لذا نتایج پژوهش حاضر می تواند مورد استفاده تمامی سهامداران، سرمایه گذاران، دولت، اعتباردهندگان و صندوق های سرمایه گذاری، موسسات مالی و اعتباری واقع بشود. همچنین جامعه علمی و پژوهشی کشور می تواند از نتایج این تحقیق بهره مند شود .