با مطالعه ادبیات نظری پژوهش، مدل مفهومی به شرح شکل یک ارائه شده است. طبق این مدل متغیر های مستقل عبارتند از: عدم اطمینان محیطی و مشخصات شناختی سهامداران که مشخصات شناختی سهامداران خود شامل: تعصب توهم کنترل، تعصب اعتماد، تعصب اسناد به خود و مغالطه سرمایه گذاری.
متغیر عدم اطمینان محیطی از نظرات بآتریز فرناندز و همکاران(۲۰۱۰)، و همچنین متغیر مشخصات شناختی سهامداران نیز از نظرات بآتریز فرناندز و همکاران (۲۰۱۰)، اقتباس شده است.
متغیر های تبادل اطلاعات و تورش های رفتاری به عنوان متغیر میانجی و رفتار توده ای به عنوان متغیر وابسته می باشد. این متغیر ها به ترتیب از نظرات رضا کیانی و مریم صفاریان (۱۳۸۹)، راحله یوسفی (۱۳۸۶)، زهرا پور زمانی (۱۳۹۱) اخذ شده است.
شکل ۱-۲- مدل مفهومی پژوهش
به منظور ایجاد انسجام و هماهنگی در گزارش، در این بخش برخی از پرکاربردترین عبارات و اصطلاحات به کار رفته در این گزارش معرفی میشوند:
عدم اطمینان محیطی: عدم اطمینان نقطه مقابل اطمینان است. به این معناست وقتی که از شرایط یک حادثه معین اطمینان داریم گفته می شود کاملاً قابل پیش بینی است. اما وقتی که یک تصمیمگیرنده، دانش و اطلاعات کامل و یا فهم دقیقی از تصمیم پیشنهادی و یا نتایج احتمالی آن ندارد، عدم اطمینان محیطی اتفاق می افتد و حادثه غیر قابل پیش بینی است (سدیدی و ابراهیمی، ۱۳۹۰).
مشخصات شناختی سهامداران:
تعصب توهم کنترل: تمایل اشخاص به تخمین کنترل بیش از حد که آنها روی نتایج دارند. (محزون، ۱۳۸۹)
با توجه به اینکه هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر تبادل اطلاعات و تورش های رفتاری در توضیح رفتار توده ای می باشد. لذا نتایج پژوهش حاضر می تواند مورد استفاده تمامی سهامداران، سرمایه گذاران، دولت، اعتباردهندگان و صندوق های سرمایه گذاری، موسسات مالی و اعتباری واقع بشود. همچنین جامعه علمی و پژوهشی کشور می تواند از نتایج این تحقیق بهره مند شود .